8 redenen om standaard magnesium voor te schrijven

dinsdag 2-juni-2015

   
Vrijwel iedereen heeft een tekort aan magnesium. Voedingsgewoonten, stress en bijvoorbeeld maagzuurremmers zijn daar debet aan. De symptomen worden vaak te laat ontdekt. Iedere Nederlander zou dus standaard magnesium moeten gebruiken!


8 redenen

  1. Een meerderheid eet onvoldoende groente en fruit

    Slechts 15-25% van de mensen eet de hoeveelheden groente en fruit uit de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen zijn afgesteld op het behalen van de ADH en zuiver bedoeld ter voorkoming van ernstige tekorten. Minstens 75% van de mensen voldoet dus niet aan de ADH en krijgt te weinig magnesium binnen. Het is onvermijdelijk dat zo’n structureel tekort op den duur zijn weerslag heeft op de gezondheid.

     
  2. Mineraaltekorten door intensieve landbouw
    Natuurlijk zijn er mensen die zich trouw aan de Richtlijnen Goede Voeding houden. Maar dat is nog steeds geen garantie dat men ook voldoende magnesium binnenkrijgt. Door de huidige intensieve landbouw is de concentratie van mineralen in de voeding de afgelopen decennia drastisch achteruitgegaan. Hierdoor neemt de incidentie van mineraaltekorten, deficiënties en bijbehorende ziektebeelden toe.

     

  3. Tekorten hebben verstrekkende gevolgen
    Magnesium heeft enorm veel functies: het is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam. Een tekort kan dus verstrekkende gevolgen hebben. Buiten vermoeidheid en spierpijn kan het onder andere leiden tot slapeloosheid, migraine, depressie, diabetes type-2 en hoge bloeddruk. Bij een ernstig tekort kan zelfs een hartstilstand optreden.

     

  4. Symptomen van een tekort treden laat op
    Wanneer iemand bij de dokter komt met spierpijn en vermoeidheid zal niet snel aan magnesium worden gedacht. Duidelijkere symptomen van een magnesiumtekort treden vaak pas op als het al te laat is en worden soms dan nog niet herkend. Standaard bloedonderzoeken detecteren alleen het magnesiumgehalte in het bloedplasma terwijl 99% van al het magnesium zich juist in de cellen bevindt. Hierdoor blijven (sub)klinische tekorten vaak onder de radar. Voorkomen is beter dan genezen!

     

  5. Stress is een grootverbruiker
    Stress is in onze huidige maatschappij aan de orde van de dag en is een ware grootverbruiker van magnesium. Het lichaam gaat in de overlevingsstand en spendeert veel energie aan het in stand houden van de vecht-/vluchtreactie. Deze energie wordt geleverd door ATP, een stof die alleen kan worden aangemaakt met behulp van magnesium. Hoe meer energie wordt verbruikt, hoe sneller de voorraad magnesium opraakt. Ook sporters en mensen die veel of intensief bewegen hebben hier voortdurend mee te maken.

     

  6. Maagzuurremmers belemmeren de opname
    Maagzuurremmers, de pil , plaspillen, chemotherapie en diverse andere medicijnen kunnen voor een slechtere opname of een verhoogde afvoer van magnesium zorgen. Meer dan twee miljoen Nederlanders gebruiken maagzuurremmers, de pil wordt door 37% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar gebruikt. Tekorten komen dus zeer breed onder de bevolking voor.

     

  7. Suppletie met magnesiumoxide
    Natuurlijk zijn er ook mensen die een magnesiumsupplement gebruiken. Gelukkig maar! Daarbij valt wel een kanttekening te maken. De meeste commercieel verkrijgbare magnesiumsupplementen bevatten voornamelijk magnesiumoxide. Deze vorm wordt niet goed door het lichaam opgenomen en zorgt al in lage doses voor dunne ontlasting, waardoor men meer mineralen kwijtraakt dan opneemt! Vormen die wel goed biologisch beschikbaar zijn, zijn onder andere magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat.

     

  8. Een probleem komt nooit alleen
    Vaak ziet men een stapeling van problemen die een tekort veroorzaken. Iemand met een stressvolle baan eet bijvoorbeeld vaak een snelle hap en gebruikt maagzuurremmers. Helaas zijn de mensen op één hand te tellen die volledig in balans leven en dagelijks voldoende biologische groente en fruit eten. Bovendien ziet u die niet snel in uw praktijk. Kortom: redenen genoeg om magnesium structureel in de basissuppletie mee te nemen!