Paracetamol helpt niet bij rugpijn

dinsdag 7-juli-2015


Paracetamol is wereldwijd eerste keus bij de behandeling van lage rugpijn en artrose. Australische wetenschappers waarschuwen echter in de British Medical Journal dat de bekende pijnstiller niet effectief is.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney verzamelden de klinische gegevens van meer dan 5000 patiënten. Men bestudeerde vooral de verlichting van pijn, bewegingsvrijheid en de veiligheid van pijnbestrijdingsmiddelen.

 

Wanneer er sprake was van lage rugpijn, bleek dat paracetamol niet het beoogde resultaat opleverde. Paracetamol zorgde niet voor vermindering van symptomen of een sneller herstel en was niet effectiever dan placebo. 

 

Op het gebied van artrose zorgde paracetamol wel voor pijnverlichting, al was dit in zeer geringe mate. Daar stond ook nog eens tegenover dat paracetamol de kans op leverproblemen aanmerkelijk deed toenemen. 

 

“Paracetamol is niet effectief bij de behandeling van lage rugpijn en levert bij mensen met artrose op de korte termijn slechts een minimaal voordeel op. Onze resultaten geven aan dat de aanbevelingen omtrent het klinische gebruik van paracetamol bij de behandeling van lage rugpijn en artrose moeten worden herzien”, aldus de onderzoekers.

 

Bovendien dringen de onderzoekers erop aan om de negatieve effecten van langdurig paracetamolgebruik op de leverfunctie verder te onderzoeken. 

Bronnen

Gustavo C Machado, Chris G Maher, Paulo H Ferreira, Marina B Pinheiro, Chung-Wei Christine Lin, Richard O Day, Andrew J McLachlan, Manuela L Ferreira, Efficacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo controlled trials, BMJ 2015;350:h1225