Ouders onderschatten overgewicht kind

zaterdag 19-september-2015

Ouders schatten het gewicht van hun kind veel te laag in, ook wanneer er sprake is van ernstig overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Dit bemoeilijkt gewichtsbeheersing bij de jeugd, aldus de onderzoekers.

 

Zolang er geen sprake is van een zeer extreme vorm van overgewicht, blijken ouders niet in staat overgewicht bij hun kind goed in te schatten, aldus het onderzoek.

 

De onderzoekers lieten vragenlijsten invullen door ouders van bijna 3000 kinderen die meedoen aan het Britse National Child Measurement Programme (NCMP), een onderzoek dat bedoeld is om (ernstig) overgewicht bij kinderen op de basisschool te meten en aan te pakken. 

 

De ouders moesten inschatten of hun kind obees was, overgewicht had, normaal woog of te licht was op de BMI-schaal. Hun antwoorden werden vergeleken met de metingen uit de NCMP. Hieruit kwam naar voren dat 31 procent van de ouders de BMI van hun kind te laag inschatte. Ter illustratie: slechts 4 ouders beschreven hun kind als obees, terwijl er 369 kinderen in het onderzoek officieel in deze categorie vielen. Alleen de zwaarste 0,3 procent had een gerede kans om ook werkelijk als obees te worden geclassificeerd.

 

 

Afbeelding: Body Mass Index (BMI) categorieën

 

“Als ouders het gewicht van hun eigen kind niet goed kunnen inschatten, zijn ze mogelijk niet bereid of niet gemotiveerd om veranderingen door te voeren in de levensstijl van het kind die uiteindelijk kunnen leiden tot gewichtsbeheersing”, aldus de onderzoekers.

Bron

James Black, MinHae Park, John Gregson, Catherine Falconer, Billy White, Anthony Kessel, Sonia Saxena, Russell Viner , Sanjay Kinra. Child obesity cut-offs as derived from parental perceptions: cross-sectional questionnaire. Br J Gen Pract 2015.