Vitamine A richtingaanwijzer immuuncellen

vrijdag 2-oktober-2015

Vitamine A is een belangrijke richtingaanwijzer voor bepaalde immuuncellen, blijkt uit onderzoek van de Purdue Universiteit (VS). “Als er niet voldoende vitamine A is, raken ze de weg kwijt”, aldus de onderzoekers.

 

In de darm bevinden zich drie soorten immuuncellen van het aangeboren immuunsysteem. Twee daarvan blijken nu afhankelijk te zijn van vitamine A. Ze hebben het vitamine nodig om de weg te kunnen vinden van de lymfeknopen, waar ze zich vooraf verzamelen, naar de slijmlaag in de darmen. 

 

Het werkt als volgt: retinoïnezuur, een metaboliet van vitamine A in ons lichaam, activeert enkele specifieke celreceptoren in de darmen. De immuuncellen komen in de bloedbaan terecht en passeren vervolgens deze receptoren. Wanneer de receptoren geactiveerd zijn, dokken de immuuncellen aan en nestelen zich in de slijmlaag. 

 

Het is belangrijk dat ze hier aankomen en niet elders in het lichaam, omdat de slijmlaag vaak het eerste punt is waar ongewenste indringers binnenkomen. Is er niet voldoende vitamine A, dan is de kans dat de immuuncellen aandokken ook kleiner, met als gevolg een grotere kans op infectie.

 

Het was al bekend dat vitamine A langs een ander mechanisme de migratie van adaptieve T-cellen reguleert. Zowel aangeboren als verworven immuuncellen hebben dus belang bij een goede vitamine A-status. 

Bron

Myung H. Kim et al, Retinoic Acid Differentially Regulates the Migration of Innate Lymphoid Cell Subsets to the Gut, Immunity, Vol. 43, Issue 1, p107-119, 21 July 2015