Verband vitamine D en longfunctie bij COPD

maandag 16-november-2015

Vitamine D-tekort komt vaak voor bij mensen met COPD. Eerder was er al een verband gevonden tussen vitamine D-tekort en een slechtere longfunctie. Nu blijkt uit grootschalig onderzoek dat de longfunctie bij een tekort ook sneller afneemt.

 

Chronische obstructieve longziekte (COPD) wordt gekenmerkt door een chronisch verslechterende ventilatie van de longen. Roken is oorzaak nummer één, maar ook luchtvervuiling en genetische factoren spelen een rol. 

 

In het laboratorium waren al verbanden gevonden tussen vitamine D en een versterkte immuunreactie tegen luchtweginfecties. De onderzoekers hebben geprobeerd om deze en andere resultaten bij COPD-patiënten te repliceren.

 

In totaal 426 deelnemers werden gedurende drie jaar gevolgd. Elke zes maanden werden gegevens over de luchtwegen bij hen verzameld. Aan het begin van het onderzoek bleek dat COPD-patiënten met vitamine D-deficiëntie (<50 nmol/L) vaker rokers waren, ernstigere COPD hadden en vaker onder- of overgewicht hadden dan COPD-patiënten met een bloedwaarde van meer dan 50 nmol/L vitamine D. Ook voorspelden lage bloedwaardes aan het begin een snellere daling op longfunctietesten gedurende het onderzoek.

 

 

Omdat de longfunctietest een belangrijke graadmeter is voor de ernst van COPD, pleiten de onderzoekers ervoor regelmatig het vitamine D-gehalte te meten bij COPD-patiënten. Hierbij geven ze een richtlijn van ongeveer 200 nmol/L vitamine D als een optimale bloedwaarde. Deze waarde komt volgens hen overeen met die van mensen die in de buitenlucht wonen en werken.

Bron

Persson LJ, Aanerud M, Hiemstra PS, Michelsen AE, Ueland T, Hardie JA, Aukrust P, Bakke PS, Eagan TM. Vitamin D, Vitamin D Binding Protein, and Longitudinal Outcomes in COPD. PLoS One. 2015 Mar 24;10(3):e0121622.