Sterke toename hart- en vaatziekten

dinsdag 9-februari-2016

Volgens het RIVM zijn er in 2040 ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders met hart- en vaatziekten. Een ongezonde levensstijl speelt daarin een belangrijke rol. Ongelooflijk zonde, zeker als je bedenkt dat met goede voeding, beweging en suppletie al zoveel mogelijk is. 

Het onderzoek van het RIVM is uitgevoerd in opdracht van de Hartstichting. De gegevens suggereren dat er in 2040 naar schatting 1,4 miljoen Nederlanders zullen zijn die een hartaanval of beroerte hebben gehad, of lijden aan hartfalen. Het gaat om een stijging van 65 procent ten opzichte van 2011; toen waren er meer dan 850.000 mensen met aan hart- en vaatziekten gerelateerde gezondheidsproblemen. 

Momenteel bedragen de totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten ongeveer 8,3 miljard euro. In de toekomst zal dit naar verwachting hard meestijgen. Naast vergrijzing, wordt vooral een ongezonde levensstijl als boosdoener gezien. Roken, overgewicht, te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol dragen allemaal bij aan het probleem. Bewegingsarmoede verergert dit nog eens. 

Volgens het RIVM kan een gezondheidscrisis worden afgewend door de levensstijl aan te passen. Als iedereen zou stoppen met roken, scheelt dat volgens het instituut in 2040 ongeveer 320.000 hartpatiënten. Gaan we allemaal op onze bloeddruk letten, mogen we van die 1,4 miljoen nog eens 360.000 patiënten aftrekken. 

Al tientallen jaren probeert de overheid via spotjes op televisie ons te waarschuwen voor de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Dat is weinig succesvol geweest, als we de enorme stijging mogen geloven die de RIVM voorspelt. Maar wat helpt dan wel? 

Allereerst moet de algehele verwarring over wat gezond is worden weggenomen. Is plantaardig vet nou eigenlijk goed of slecht? Ook vooroordelen zitten ons in de weg: als ik trouw mijn melk, brood en aardappelen neem, dan ben ik toch gezond bezig? 

Een evolutionair perspectief leert ons iets heel anders: traditioneel behoorden melk, brood en aardappelen niet tot onze voeding. Bovendien onttrekt melk calcium aan de botten waardoor osteoporose kan ontstaan, breken gluten uit brood onze darmbarrière af en zorgen te veel aardappels voor een glucosepiek die op den duur diabetes kan veroorzaken. Geen wonder dat de ziektelast niet afneemt! 

Maar er is nog een belangrijke factor. We zijn allemaal mensen en het doorbreken van ingesleten (eet)patronen kost tijd. Willen we een levensstijl duurzaam veranderen, dan is een positieve, persoonlijke en persoonsgerichte benadering nodig. Negatieve boodschappen schrikken bovendien af en een algemene waarschuwing is aan niemand in het bijzonder gericht.

 

Bron

www.nrc.nl/nieuws/2015/12/10/rivm-voorziet-forse-stijging-hartproblemen-in-2040