Verband gistinfectie en schizofrenie bij mannen

maandag 23-mei-2016

Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit (VS) hebben ontdekt dat mannelijke schizofreniepatiënten vaker een gistinfectie hebben gehad dan andere mannen. Ook ontdekten ze dat vrouwelijke schizofreniepatiënten die ooit een gistinfectie hadden, slechter presteerden op een standaard geheugentest dan andere patiënten.

 

Candida albicans is een gistachtige schimmel die bij de mens van nature voorkomt. Overgroei veroorzaakt een branderig gevoel, jeuk en uitslag, vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem, kinderen en ouderen. Daarnaast veroorzaakt het seksueel overdraagbare infecties bij zowel mannen als vrouwen. Bij de meeste mensen wordt overgroei in toom gehouden door de lichaamseigen gunstige bacteriën.

Opzet van het onderzoek

Voor het onderzoek werden bloedmonsters genomen van 808 personen. Hiervan hadden 261 personen schizofrenie en 270 bipolaire stoornis. De gezonde controlegroep bestond uit 277 personen. Aan de hand van de bloedmonsters werd gemeten hoeveel antilichamen tegen Candida zich in het bloed bevonden. Hieruit is af te lezen of men in het verleden een gistinfectie heeft gehad. Vervolgens werd het verband met mentale aandoeningen onderzocht.

 

Bij de groep als geheel werd geen verband gevonden. Echter, werd er alleen naar de mannen met schizofrenie gekeken, bleek dat 26 procent daarvan eens candida had gehad. Dit is 12 procent meer dan in de controlegroep. Bij vrouwen werd overigens geen verschil gevonden. Ook werd er geen verband gevonden bij mannen tussen gistinfecties en bipolaire stoornis. 

Geheugenproblemen bij vrouwen

Bij alle deelnemers werd een test afgenomen om geheugen, aandacht, taalvaardigheid en visuospatieel inzicht te meten. Het bleek dat vrouwen met schizofrenie en bipolaire stoornis met een geschiedenis van candida lager scoorden op de geheugentests dan vrouwen die niet geïnfecteerd waren geweest.

 

"Omdat Candida een natuurlijk onderdeel is van het menselijke microbioom, kan overgroei of een infectie ervoor zorgen dat de communicatie tussen de darmen en hersenen verstoord raakt. Dit, samen met een abnormaal functionerend immuunsysteem, kan de hersenprocessen verstoren die belangrijk zijn voor een normaal werkend geheugen", zeggen de onderzoekers.

Behandeling en preventie

Vroegtijdig ingrijpen is gewenst. "De meeste candida-infecties kunnen in een vroeg stadium verholpen worden. Gezondheidsprofessionals moeten er dus extra goed op letten, vooral bij patiënten met mentale aandoeningen".

 

Candida-infecties kunnen voorkomen worden door minder suiker te eten en te zorgen voor een goede evenwichtige voeding. Verder verdient het aanbeveling om antibiotica te vermijden indien dit niet echt noodzakelijk is. Ook een goede lichamelijke hygiëne is belangrijk. 

Behandeling specifiek voor vrouwen

Behalve bovenstaande aanpassingen aan de levensstijl, kan bij vrouwen het gebruik van vaginale probiotica uitkomst bieden bij Candida. Vaginale probiotische stammen zijn onder andere Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus plantarum. Deze stammen komen van nature in meer of minder mate voor in de vagina. Ze zetten het glycogeen in de vagina om in melkzuur en produceren waterstofperoxide. Dit leidt tot een verlaging van de zuurtegraad in de vagina, waardoor deze beter beschermd is tegen pathogenen zoals schimmels en gisten. Ook kan het worden gebruikt om een al aanwezige infectie te behandelen.

Bron 

Emily G Severance et al. Candida albicans exposures, sex specificity and cognitive deficits in schizophrenia and bipolar disorder, npj Schizophrenia (2016)