Waarom caprylzuren bij candida?

zondag 20-december-2020

Dat carpylzuur met succes kan worden ingezet bij een overgroei aan Candida albicans in de darmen was al langer bekend. Het precieze werkingsmechanisme hierachter wordt echter steeds meer opgehelderd. Zo blijkt caprylzuur een rol te spelen bij het remmen van de mogelijkheid van Candida om een biofilm te maken.


Candida: gist of schimmel?

Candida albicans is een gist die bij veel mensen in de darm voorkomt. Het is een van de normale darmbewoners en geeft meestal geen klachten als het darmmicrobioom in orde is. Deze gist kan echter, bij voorbeeld onder invloed van antibiotica, schimmeldraden vormen. Zo kan een schimmelinfectie ontstaan [1].


Behandeling van een overgroei van Candida

Een van de mogelijke interventies die kan worden ingezet bij een overgroei van Candida albicans in de darmen is het gebruik van caprylzuur. Caprylzuur is een verzadigd vetzuur dat tot de middellangeketenvetzuren behoort. Het wordt in kleine hoeveelheden door het lichaam zelf geproduceerd en in kleine hoeveelheden in voedingsbronnen aangetroffen, waaronder kokosvet, palmolie, hennepolie, moedermelk, zuivelproducten en roomboter. Het beschermt zowel planten als dieren tegen de invloed van bacteriën, schimmels en virussen [2].


Het werkingsmechanisme

Dat caprylzuur werkzaam is tegen schimmels is al bekend sinds de jaren zestig van de vorige eeuw en is destijds in verschillende, zowel in-vitro- als in-vivo, studies aangetoond. Caprylzuur bleek in het pH-gebied tussen 2,5 en 8,5 een sterk fungicide werking te hebben tegen gisten, vooral tegen Candida albicans [2].

 

Het exacte werkingsmechanisme van caprylzuur is nog niet opgehelderd. Toch zijn er wel enkele werkingsmechanismen te benoemen waarlangs caprylzuren ziektekiemen waaronder schimmels kunnen remmen. Zo remmen ze de benutting van de energiebron glucose, blokkeren ze bij bacteriën bepaalde genen die verantwoordelijk zijn voor de invasieve eigenschappen en verstoren ze de celmembranen, mitochondriën en andere organellen. Bij virussen verstoren caprylzuren de virale envelop [4] en bij schimmels en gisten tasten ze het mycelium aan. De inzetbaarheid van caprylzuren is dus veel breder dan alleen bij een Candida-infectie.

 

Specifiek voor Candida blijkt caprylzuur de virulentie van deze gist op verschillende manieren te remmen. Zo remt het de hechting van Candida aan het lichaam van de gastheer en verhindert het de vorming van een biofilm door Candida albicans. Hierdoor kan caprylzuur een effectieve interventie zijn bij een Candida-infectie [3].

 

Kennis in de praktijk

Als uit bijvoorbeeld een ontlastingsonderzoek blijkt dat uw cliënt een overgroei aan Candida albicans in de darmen heeft, dan kunt u uw cliënt adviseren om meer gebruik te gaan maken van kokosvet, palmolie, hennepolie en zuivelproducten, waaronder roomboter. Daarnaast kan het inzetten van een goed caprylzuur-supplement ondersteuning bieden.

 


Referenties

[1]      https://www.rivm.nl/candida (geraadpleegd 11 mei 2021)

[2]      https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/205/caprylzuur

[3]      Jadhav A, Mortale S, Halbandge S, Jangid P, Patil R, Gade W, Kharat K, Karuppayil SM. The Dietary Food Components Capric Acid and Caprylic Acid Inhibit Virulence Factors in Candida albicans Through Multitargeting. J Med Food. 2017 Nov;20(11):1083-1090. doi: 10.1089/jmf.2017.3971. Epub 2017 Sep 18. PMID: 28922057.

[4]      Mpandi M, Schmutz P, Legrand E, Duc R, Geinoz J, Henzelin-Nkubana C, Giorgia S, Clerc O, Genoud D, Weber T. Partitioning and inactivation of viruses by the caprylic acid precipitation followed by a terminal pasteurization in the manufacturing process of horse immunoglobulins. Biologicals. 2007 Oct;35(4):335-41. doi: 10.1016/j.biologicals.2007.02.004. Epub 2007 Apr 30. PMID: 17470396.