Overgewicht doorbreken met inuline en FOS

maandag 16-oktober-2017

Overgewicht en obesitas komen op steeds jongere leeftijd voor. Onderzoek in het hoog aangeschreven Gastroenterology laat zien hoe deze vicieuze cirkel binnen vier weken doorbroken kan worden: met suppletie van de voedingsvezels inuline en FOS.

 

Het is voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar suppletie met inuline en FOS bij kinderen met overgewicht. Doel van het onderzoek was om de darmflora te verbeteren en langs deze weg meer grip te krijgen op voortdurende gewichtstoename. Naast indrukwekkend, zijn de resultaten ook eenvoudig toe te passen.

 

Waterflesje verrijkt met prebiotica

De helft van een groep kinderen met overgewicht kreeg 16 weken lang dagelijks een waterflesje verrijkt met de prebiotica inuline en FOS. Inuline en FOS zijn oplosbare voedingsvezels die onder andere voorkomen in prei, ui, knoflook en asperge. Omdat ze als voeding voor probiotica dienen, worden ze prebiotica genoemd.

 

De kinderen die het prebioticum kregen, verloren lichaamsvet en hadden na afloop een kleinere middelomtrek, wat het risico op diabetes type 2 en hartziekte verkleint. Ook daalde het gehalte triglyceriden in het bloed met 19 procent. Een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed is ook in verband gebracht met hartziekte.

 

Placebo: drie keer snellere gewichtstoename

De kinderen in de placebogroep bleven tijdens het onderzoek aankomen. Volgens de onderzoekers nam hun gewicht drie keer sneller toe dan gebruikelijk is voor kinderen van die leeftijd (7-12 jaar). De onderzoekers schatten dat de kinderen mét prebiotica drie kilogram per jaar zouden aankomen, die met placebo acht. De onderzoekers willen met grootschaliger onderzoek hun resultaten meer kracht bijzetten.

 

“Omdat we weten dat darmbacteriën invloed hebben op wat er gebeurt in de hersenen, blijven we onderzoeken hoe voeding in het algemeen, en voedingsvezels in het bijzonder, invloed hebben op onze eetlust en andere hersenfuncties.”

 

Werkingsmechanismen

Nog niet alle werkingsmechanismen achter het effect van prebiotica zijn opgehelderd. Wat men wel weet, is dat de meeste gezondheidseffecten van prebiotica samenhangen met het vermogen de groei van probiotische bacteriën in de dikke darm te stimuleren, waaronder bifidobacteriën.

 

Probiotica hebben een hele reeks interessante eigenschappen, waarover je bijvoorbeeld meer kunt lezen in de monografie Probiotica specifiek voor kinderen. De combinatie van pro- en prebiotica wordt ook wel synbiotica genoemd. Dit geeft aan dat gelijktijdig gebruiken voor synergie in de werking zorgt; het geheel is dus meer dan de som der delen. Dit principe werkt niet alleen zo bij kinderen, maar ook bij volwassenen en ouderen.

 

Lees ook: Het belang van voedingsvezels 

 

Bronnen

[1] Alissa C. Nicolucci et al, Prebiotic Reduces Body Fat and Alters Intestinal Microbiota in Children With Overweight or Obesity, Gastroenterology (2017).