Minder ontstekingen bij Mediterraan dieet

dinsdag 23-juli-2019

Amerikaanse onderzoekers ontdekten recent dat het Mediterrane dieet goed is voor een daling van het risico op hart- en vaatziekten met 25 procent. Daarbij wisten ze een tipje van de sluier op te lichten van het onderliggende werkingsmechanisme.

 

Het onderzoek is onderdeel van de Women’s Health studie en de resultaten zijn laatst gepubliceerd in JAMA Network Open. Het doel van de studie was om de associatie tussen de mate van het volgen van een Mediterraan dieet en het risico op hart- en vaatziekten te meten op de lange termijn, maar ook om de achterliggende factoren beter in kaart te brengen.


De MED score

In de huidige studie zijn 25.994 vrouwen geïncludeerd. Bij aanvang van de studie werd bloed bij ze afgenomen en er zijn onder andere gevalideerde voedselfrequentievragenlijsten ingevuld.

 
Afhankelijk van de mate waarin de vrouwen een voedingspatroon hadden dat overeenkomt met het Mediterrane dieet, werden ze in drie groepen ingedeeld. Dit werd uitgedrukt in de MED score die varieert tussen de 0 en de 9. Hoe hoger de score, hoe meer het eetpatroon van de deelnemers overeenkwam met het Mediterrane dieet. De drie groepen bestonden uit vrouwen met een lage score (0-3), gemiddelde score (4-5) of hoge score (6-9) (Shafqat et al, 2018).

 
Het typisch Mediterrane dieet wordt gekenmerkt door voeding die rijk is aan plantaardige producten (groenten, fruit, granen, olijfolie, peulvruchten en noten), vis, kip, zuivel en een beperkt gebruik van rood vlees en bewerkt vlees. Vanuit onze visie bevelen we overigens aan het gebruik van zuivel, rood vlees, graan en peulvruchten laag te houden.

 
Inflammatie, insulineresistentie en andere mechanismen

Na twaalf jaar telden de onderzoekers 1.030 vrouwen met een hart – of vaatziekte; 4,2 procent in de lage groep en 3,8 procent in beide andere groepen. Vergeleken met de lage score groep hadden de vrouwen in de middelste groep en in de hoge groep 23 procent en 28 procent minder kans op een hart- of vaatziekte.

 
Verschillen in de aanwezigheid van inflammatie, insulineresistentie en BMI droegen voor het grootste deel bij aan het verminderde risico. Mensen met een hogere score hadden bijvoorbeeld lagere ontstekingswaarden en een lager risico op insulineresistentie. De wetenschappers vonden in meer of mindere mate ook verschillen in bloeddruk, vet- en cholesterolwaarden, BCAA’s en andere parameters (Shafqat et al, 2018).

 
Italiaanse voedingslessen

Eerder zagen we ook al dat het volgen van een Mediterraan of vergelijkbaar voedingspatroon met gezondheidsvoordelen gepaard gaat. In de Zeven Landen Studie werd er al gerefereerd aan het gezonde karakter van de voedingsstijlen van Mediterrane bevolkingen (Keys et al, 1986). Maar nog steeds halen we, los van de pizza’s en pasta’s, lessen uit het voedingspatroon van bijvoorbeeld Italianen. Neem het Pioppi dieet, de ‘koolhydraatbeperkte variant’ van de Mediterrane dieet, waar we al eerder een nieuwsbericht over schreven (Malhotra & O’Neill, 2018).

 

Toekomst

De bevindingen uit de huidige studie zijn veelbelovend en geven richting aan welke mechanismen onder andere betrokken zijn bij de voordelige effecten van het Mediterrane dieet op hart- en vaatziekten. Toekomstig onderzoek zou verder moeten uitwijzen hoe het Mediterraan dieet precies zorgt voor onder andere minder ontstekingen en betere insulineresistentie.

 

Bronnen

[1] Ahmad, S., Moorthy, M.V., Demler, O.V., Hu, F.B., Ridker, P.M., Chasman, D.I., Mora, S. (2018). Assessment of Risk Factors and Biomarkers Associated With Risk of Cardiovascular Disease Among Women Consuming a Mediterranean Diet. JAMA Netw Open. 1(8):e185708. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2018.5708.

[2] Keys, A., Menotti, A., Karvonen, M.J., Aravanis, C., Blackburn, H., Buzina, R., Djordjevic, B.S., Dontas, A.S., Fidanza, F., Keys, M.H. (1986). The diet and 15-year death rate in the seven countries study. Am J Epidemiol. 124(6),903-15. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a114480

[3] Malhotra, A., & O’Neill, D. (2018). Het Pioppi dieet (1e druk). Nederland: Karakter Uitgevers B.V.